Tilanne 29.01.2020

Hyvät Evergreenit                                                                                                                       29.1.2020

Olette varmaan jo ajan mittaan ihmetelleet, mitä kuuluu Matkustamopalvelun työhistorian taltiointihankkeelle.

Hanke on seissyt paikoillaan aikamoisen tovin. Yhteistyössä Ilmailumuseon kanssa on alusta alkaen suurena hidastavana tekijänä ollut Ilmailumuseon tulevaisuus. Missä vuokrasopimuksen päätyttyä tulisi sijaitsemaan  uusi Ilmailumuseo.

Tammikuussa 2020 asiat liikahtivat eteenpäin.  Jo TV-uutisissakin kerrottiin, että Vantaan kaupunki on herännyt tarjoamaan museolle lentokentän alueelta uudet sopivat tilat, joko tontin tai rakennuksen, joiden paikkaa ei vielä kuitenkaan tarkemmin julkistettu.  Rahoituskin on vielä jonkin verran auki.

Lähtiessämme hankkeemme alussa esittelemään ajatuksiamme museolle, oli heillä silloisena kohteena uudet tilat Cargon vanhoissa tiloissa lentokentällä. Kun tämä tilahanke ei toteutunut, oli museo suurissa ongelmissa tulevaisuutensa vuoksi. Näin ollen isompi hanke Evergreenien näyttelyn osalta ei luonnollisesti tullut kysymykseen.

Toinen tavoitteemme oli Finnairin 100-vuotisjuhla v.2023, mutta tuolloin se oli Finnairille vielä liian etäällä. Heillä toki kiinnostusta oli, mutta vasta vähän. Nyt pikkuhiljaa mielenkiinto Finnairissakin alkaa kasvaa ja tästä esimerkkinä on heiltä saamamme tukiraha videohaastattelujemme editointiin.

Matkustamopalvelun työhistorian taltiointihankkeen osalta sen johtoryhmässä päätettiin kaikesta ”vastoinkäymisistämme” huolimatta, lähteä viemään eteenpäin Evergreenien virkapukujen läpikäyntiä Ilmailumuseolla. Sitä varten perustettiin museon henkilökunnan kanssa museon auditoriossa pidettäviä työpajoja, joissa Evergreenien upea joukko viikoittain kävi ”kokoamassa” lentävien entisiä virkapukukokonaisuuksia alkaen vuodesta 1947 .

Tässä kohdassa haluan osoittaa lämpimät kiitokseni teille kaikille Ihanat Evergreenit, jotka hankkeeseen osallistuitte.  Lähetitte postia omasta historiastanne, lahjoititte puuttuvia virkapukujen osia, lainasitte valokuvakansioitanne, suostuitte videohaastatteluihimme tai osallistuitte ammattikunnan elinkaareen liittyvien pukujen ja asusteiden olennaisen tärkeään kartoittamiseen ja sijoittamiseen oikeille aikakausille. Kiitokseni myös museon henkilökunnalle.  Nyt Ilmailumuseolla on 400 läpikäytyä virkapuvun osaa, jotka on sijoitettu oikeille aikakausille. Vilpittömästi voi sanoa, että Ilman Evergreenien korvaamatonta vapaaehtoistyötä ei hanke virkapukujen osalta olisi koskaan valmistunut. Kerrassaan hienoa työtä! Kiitos!

Eikä tässä vielä kaikki! Nyt jatketaan Ilmailumuseon kanssa parin haastatteluvideon tekemisellä sekä taltioimista koulutuksen ja turvakoulutuksen osalta. Lisäksi editoimme aikaisempia haastatteluvideoitamme ja lähestymme aiheesta jälleen myös Finnairia.

Palaamme jatkotoimiin vuosikokouksemme yhteydessä helmikuun 27pv.

                                                          Lämpimin terveisin Pirjo Hellman

                                                                       PJ Evergreens ry