40-v. juhlien juhlapuhe

Evergreens ry:n 40-v. juhlat pidettiin 10.05.2019 ravintola Pörssissä.
Juhliin osallistui lähes 100 yhdistyksen jäsentä ja seuralaista.
Puheenjohtajamme  Pirjo Hellmanin pitämä juhlapuhe:

Rakkaat Evergreenit, Hyvät Naiset ja Herrat,

 Olen Pirjo Hellman ja Evergreenien puheenjohtajana minulla on ilo onnitella 40-vuotiasta yhdistystämme ja toivottaa teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi sitä yhdessä juhlistamaan.
 Käytännön asioista sen verran, että illalliskortistanne näette kaiken iltaan kuuluvan tarjonnan. Tuossa välikössä olevasta baarista voi omakustannushintaan illan kuluessa noutaa lisää juotavia.
 Evergreens ry perustettiin Finnairin entisen päälentoemäntä Anja-Brita Huttusen toimesta 27.4.1979 ja merkittiin yhdistysrekisteriin 25.4. 1980.
Perustajajäseniä oli yhteensä kolme Anja-Brita Itse sekä lentoemännät Irma Heydeman ja Margaretha Aittokoski joka on seurassamme myös tänä iltana.
Vuosien varrella puheenjohtajia on ollut yhteensä 16.
 Evergreens ry perusti samaan aikaan myös Suomen kongressiemännät nimisen yhdistyksen, jonka tavoitteena oli toimia kongressiemäntien yhteisenä alan ammattitaitoa kehittävänä järjestönä. Tämän yhdistykseen perustajajäseniä oli myös Kaarina Kivilahti, joka on seurassamme tänä iltana. Nykyään Kongressiemännät ovat sulautuneet Evergreeneiksi joka yhdistyksenä jatkaa aktiivisena toimintaansa.
 Evergreens ry:n alkuperäisenä tavoitteena oli tiivistettynä koota yhteen palveluksesta eronneet Finnairin peruskoulutuksen saaneet lentoemännät ja stuertit ja järjestää[PH1]  heille erilaisia tapahtumia sekä virkistystoimintaa.
Sitä Evergreens ry tänä päivänäkin aktiivisesti on, vaikka jäsenkunta onkin ikääntyneempää.
Lisäksi tavoitteena oli siviili- ilmailun seuraaminen, kansainvälisiin tapahtumiin osallistuminen sekä lapsi- invalidien virkistystoiminnan tukeminen.
Siviili-ilmailun seuraaminen on siirtynyt enemmän yksilötasolle ja kansainvälinen yhteistyö tapahtuu lähinnä FIHCA- nimisen 1996 Ranskassa ja Belgiassa perustetun kansainvälisen lentoemäntien ja stuerttien järjestön kanssa. FIHCA eli alkuperäiseltä nimeltään Federation Internationale des Hotesses et Convoyeuses de L’Air.
Tämän järjestön alkuperäinen tarkoitus oli ystävyys, konsultointi, kulttuurinvaihdon edistäminen sekä nuorisovaihto eri maiden välillä. Nyt kyseiset nuoret ovat jo aikuistuneet. Ystävyys jatkuu. Hyväntekeväisyystyö toimii tänä päivänä lähinnä joulurahan lahjoituksen muodossa Suomalaisille lapsiperheille tarkoitettuihin keräyksiin.
Evergreens ry:n jäsenmäärät ovat vuosien saatossa vaihdelleet kahdensadan molemmin puolin. Yhdistyksessämme tänään on jäseniä enemmän kuin koskaan, lähes kolmesataa. Kunniajäseniä yhdistyksellä on keskuudessamme kolme. Palaamme heihin vielä illan kuluessa.
Yhdistyksen järjestämien tapahtumien määrä on myös lähes kaksi kertaistunut aiemmista vuosista.
 40-vuoden aikana on tapahtumia ollut ollut useita satoja sisältäen taidemuseo-, teatteri-, ooppera-, luostari- kartano- ja teollisuuskäyntejä sekä tutustumisia erilaisiin yksityiskoteihin, kirkkoihin, pankkeihin, kirjastoihin ja jopa jätteenpuhdistuslaitoksiin ja paperin keräykseen. Myös yhteisiä ulkomaanmatkoja on tehty[PH2] . Lisää mielenkiintoisia tapahtumia kehitellään jatkuvasti.
Viimeajan tärkeä hanke Evergreeneille on ollut ammattikuntamme perinteen tallentaminen yhteistyössä Suomen Ilmailumuseon ja Finnairin kanssa. Mikä mieletön kulttuuriviennin historia Finnairilla onkaan, erityisesti se näkyi matkustamohenkilökunnan työn muodossa. Suomalaista Designia Björn Weckström, Dora Jung, Tapio Wirkkala, Kari Lepistö, Marjatta Metsovaara, Marimekko jne. Lentoemäntä oli myös  Suomen käyntikortti maailmalla.
Ammattikuntamme perinnekeruuhankkeen osalta työskentelemme tällä hetkellä Ilmailumuseolla työpajoissa lähes viikoittain virkapukuhistoriamme kanssa. Jatkossa hankkeemme laajenee käsittämään työhömme kuuluneita muita osa-alueita, kuten hallintoa ja rekrytointia, koulutusta jaurakehitystä, matkustamopalvelutyöskentelyä  sekä   hyväntekeväisyyttäja vapaa-aikaa. Näiden perinteiden kerääminen jatkuu edelleen ja tähän työhön toivoisimme mahdollisimman monen osallistuvan. Lisätietoa löytyy kotisivuiltamme.
Tärkein tavoitteemme on olla näkyvänä osana mukana ammattikuntamme perinteen osalta Finnairin täyttäessä 100 vuotta vuonna 2023.  
Sen jälkeen toivomme, että hankkeemme jäljiltä myös Ilmailumuseo tai jokin muu museo voi jonain päivänä laittaa näyttävästi kaikkien nähtäväksi erään siviili-ilmailuun ja suomalaisen kulttuurihistorian vientiin liittyvän, näkyvän, mielenkiintoisen ja halutun osan: lentoemäntien ja stuerttien työn historian.
Lopuksi haluan lämpimästi kiittää Evergreens ry:n entisiä puheenjohtajia, -sihteereitä, -hallitusten jäseniä sekä jäsenkuntaamme, joiden ansioista saamme olla täällä tänään viettämässä yhdistyksemme 40-vuotisjuhlaa. Mahtavaa!
Samalla kiitän myös illan sponsoreitamme Finnairia ja Fazeria.
Näillä sanoilla haluan toivottaa teille kaikille mitä iloisinta iltaa ihanien Evergreenien seurassa ja pyytää kaikkia siirtymään illalliselle ravintolasaliin. Olkaa hyvät!